Find Us Online At
iBookstore
Like Us
A programme by
Galaksij na pretek!
21 March 2012

Na prvi pogled ta nova vesoljska fotografija ni videti nič posebnega, le nekaj svetlih zvezd in prgišče šibkejših zvezd. Toda skoraj vse te šibke "zvezdice" pravzaprav sploh niso zvezde v naši galaksiji, ampak zelo oddaljene galaksije - in vsaka od njih vsebuje na milijarde zvezd!

Teleskop, ki je posnel to čudovito sliko se imenuje VISTA in je postavljen v državi Čile v Južni Ameriki. Je največji teleskop na svetu, ki je namenjen temu, da snema karto nočnega neba (neke vrste zemljevid za nebo oz. "nebovid" ali "vesoljevid"). Astronomi rečejo takim opazovanjem tudi ‘pregledi neba’, saj z njimi pregledujejo velika območja nočnega neba in opazujejo raznorazna vesoljska telesa.

Da bi razkril zelo oddaljene in šibke galaksije, je teleskop VISTA kar 55 ur strmel v isti del nočnega neba. V tem dolgem času je šibka svetloba s teh galaksij vstopala v teleskopovo kamero, ta pa jo je zelo potrpežljivo zbirala - podobno kot če bi počasi polnili vedro tako, da bi lovili kapljice dežja. Z zbiranjem ‘šibkih kapljic svetlobe’ je teleskop posnel ta čudovit pogled na stotine tisočev galaksij v delu nočnega neba, ki je običajno videti temen in prazen.

Cool dejstvo

Koliko galaksij lahko vidite na tej fotografiji (kliknite nanjo, da jo vidite v celoti)? Na njej je več kot 200.000 galaksij!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

Images

Galaxies Galore!
Galaxies Galore!

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB